Inspiratiebron lesideeën muziek met jonge kinderen

Auteur: 
Saskia Beverloo
Verschenen in Pyramide: 

Op YouTube hoorde ik eens enkele liedjes van Annelijn van Asseldonk. Ze spraken me aan, dus ik heb haar boek ‘Spelen met muziek en taal’ besteld. De auteur is docent muziek en logopediste; taalvaardigheid ontwikkelen is voor haar een belangrijk thema. 

De indeling van het boek is overzichtelijk. In de gebruiksinstructie staan drie QR-codes naar afspeellijsten van diverse media (Spotify, YouTube, Apple Music). De liedjes in die lijsten hebben dezelfde nummers als in het boek. Van de meeste liedjes is een gezongen en een instrumentale versie. Ze zijn aangenaam om naar te luisteren en duidelijk te verstaan. De begeleiding is met elektronische muziek. De meeste liedjes zijn jazzy.

Na de instructie volgt een dubbele pagina met tien afbeeldingen die elk verwijzen naar een van de liedjes. Het is erg leuk om deze samen met kinderen te bekijken en een van de tien liedjes te kiezen.
Op de pagina’s die volgen, staat het notenbeeld met eronder een spelbeschrijving en eventuele variaties daarop op de rechterpagina, op de linkerpagina staan een illustratie en een gedicht. De illustraties zijn een mooie aanvulling. Ze maken duidelijk hoe je de activiteiten kunt gebruiken en je kunt ze samen met kinderen bekijken en benoemen.

Er is een rijke variatie aan liedjes: bouwen met blokken, tekenen, bellenblazen, een kriebelliedje, een hoepeldans en dinodans. Alles passend in de belevingswereld van jonge kinderen. De notenbeelden met akkoorden zijn goed leesbaar, hoewel er soms een fout is ingeslopen, bij een liedje zijn bijvoorbeeld de maatstrepen niet goed genoteerd waardoor het maataccent verkeerd uitvalt. Veel liedjes zijn laag genoteerd; tussen de a en de a’, voor de volwassenen vaak een prettige omvang, maar voor kinderen te laag om te zingen.

Door de tekst van de liedjes is vaak al duidelijk wat de spelvorm zal zijn waardoor je de uitleg kort kunt houden. Ik ben verrast door de veelheid aan variaties die Annelijn van Asseldonk opvoert in tekst, spel en materiaal.

Van Asseldonk heeft ook een Liedjeskalender met instructieboekje uitgegeven: een A3-poster met voor elke week een titel, kleine illustratie en een QR-code die je naar YouTube leidt. Ook hier weer leuke liedjes. 
Hoewel er geen spelideeën worden gegeven, zijn de liedjes en filmpjes zo duidelijk dat je zelf wel op passende activiteiten komt.

Samenvattend: een boek en kalender met een ruime variatie aan liedjes en een bron van inspiratie voor lesideeën. Jammer is dat de liedjes erg laag gezongen worden, maar als je de liedjes zingt zonder of met eigen instrumentale begeleiding, kun je ze natuurlijk een toontje of twee hoger zingen.

Taalenderwijs
Spelen met muziek en taal

Muzikaal prentenboek 32 pagina’s, 10 muziekactiviteiten bij alledaagse spelactiviteiten
Bedoeld voor (vak)leerkrachten van peuters, groep 1 en 2, logopedisten, pedagogisch medewerkers, begeleiders en ouders
Doelgroep 1 t/m 6 jaar
Auteur liedjes en gedichten Annelijn van Asseldonk
Illustraties Liesbeth Meulders
Uitgegeven in eigen beheer

De Liedjeskalender
52 korte en eenvoudige liedjes gekoppeld aan alledaagse spelactiviteiten voor kinderen van 1 t/m 4 jaar
Prijsinfo: Kalender € 12,95 Boekje Taalenderwijs: € 23,95
Beide uitgaven o.a. verkrijgbaar via totaalmuziek.nl

Saskia Beverloo is pedagoog en gespecialiseerd in muziek voor het jonge kind. harlekijntje.nl

Inschrijven voor de nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwbsrief en ontvang onregelmatig nieuws over muziekeducatie, liedjes, lessen, professionaliseringsdagen, Gehrels Muziekeducatie en De Pyramide.