Zinglish

Auteur: 
Yfke Blokhuis-Lerk

Doel van het boek

Jonge kinderen al zingend vertrouwd maken met meer dan tweehonderdvijftig Engelse woorden en uitdrukkingen.

Muziek en Engels gecombineerd

Het boek bevat Nederlands- en Engelstalige liedjes, geen letterlijke vertaling van elkaar, maar muzikaal en taalkundig gelijkwaardig. De liedjes met bijbehorende activiteiten vergroten de passieve en actieve woordenschat van kinderen en zijn daarom geschikt als volledige Engelse les en ook als muziekles. Ook de lessen zijn gelijkwaardig: je leert door middel van een Nederlands en Engels liedje Engels in de Engelse les en je leert door middel van een (Nederlands en/of Engels) liedje muziek maken en zingen in de muziekles.

Inhoud

De liedjes zijn ingedeeld in drie soorten: dagelijkse deuntjes, leerliedjes en liedjes rondom thema’s. De dagelijkse deuntjes kunnen worden gebruikt bij dagelijks terugkerende routines, zoals opruimen of in de rij gaan staan. De leerliedjes sluiten aan bij de ontwikkelingsfase van jonge kinderen, hierin worden bijvoorbeeld cijfers en kleuren behandeld. En de liedjes rondom thema’s sluiten aan bij de seizoenen en feestdagen in het jaar.

Bij elk liedje staan de Nederlandse en Engelse tekst geschreven met daarbij een lesbeschrijving. Achterin het boek zijn de muzieknotaties en een deel van de afbeeldingskaarten – ter visuele illustratie van de Engelse tekst – opgenomen. Ook staat achterin een woordenlijst met meer dan tweehonderdvijftig woorden en uitdrukkingen uit de liedjes. Op de bijgevoegde cdworden mp3-bestanden van de liedjes in het Nederlands en Engels en in de meezingversie aangeboden. De cd is op de computer afspeelbaar, maar niet op alle cdspelers. Muziek, alle bijbehorende afbeeldingskaarten en muzieknotaties zijn op www.zinglish.nl te vinden.

Soms vind ik het verwarrend dat de lesbeschrijving bij een liedje op de volgende pagina staat met daarnaast de tekst van een nieuw liedje. Hierdoor is het niet altijd duidelijk dat deze lesbeschrijving bij het vorige liedje hoort, omdat de titel niet boven de lesbeschrijving staat. Het is een kwestie van even opletten want de volgorde is steeds: liedtekst, lesbeschrijving. Ook had ik graag gezien dat de muzieknotatie meteen bij het lied te vinden was, in plaats van los achterin.

Doelgroep

Het boek is geschikt voor vakdocenten muziek én groepsleerkrachten. De vakdocent kan net even een beetje meer uit de muziekles halen dan de groepsleerkracht, terwijl de groepsleerkracht genoeg heeft aan de uitleg en handvatten die het boek zelf geeft. Scholen die tweetalig onderwijs bieden kunnen dit boek inzetten in hun Engelse lessen.

Dat het boek gericht is op het jonge kind, is te zien aan de vele herhalingen in de liedjes en aan de onderwerpen, zoals kleuren en cijfers. In het boek wordt aangegeven dat de allerjongste kinderen vooral mee kunnen doen met de Nederlandse versies van de liedjes en de bijbehorende bewegingen en activiteiten. Vanaf eind groep 2 zullen de kinderen de Engelse liedjes gaan begrijpen en volgen. De lesideeën zijn soms wat uitdagender, waardoor deze over het algemeen het meest geschikt zijn voor groep 2 en hoger. Een heel aantal liedjes is zelfs in groep 4 nog leuk om te gebruiken.

Conclusie

De originele onderwerpen van de liedjes en de kleurrijke illustraties maken het een aantrekkelijk boek om mee te werken. Jeroen Schipper heeft de muziek zorgvuldig uitgewerkt, waardoor het allemaal aanstekelijke liedjes zijn geworden. Het enige wat ik jammer vind, is dat de lay-out soms wat onhandig is gekozen. Ik ben zeker van plan het boek te gebruiken in mijn muzieklessen, en een leraar Engels of groepsleerkracht die Engels geeft, zou ik aanraden dat ook te doen. Het boek lijkt mij een goed hulpmiddel om de beide vakken te combineren.

verkrijgbaar via www.zinglish.nl
Yfke Blokhuis-Lerk is groepsleerkracht en vakspecialist muziek.

Reacties

Reactie toevoegen

Lees ook

Recensie
cover (fragment) van Zinglish 2

Na het succesvolle deel 1 verscheen een tweede liedbundel om jonge kinderen al zingend vertrouwd te maken met Engelse woorden en uitdrukkingen.

Recensie
De Pyramide september 2016 boekomslag Klavertje Koe illustratie Connie de Vries

Bespreking van 'Klavertje Koe' door Maaike Giskes

Inschrijven voor de nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwbsrief en ontvang onregelmatig nieuws over muziekeducatie, liedjes, lessen, professionaliseringsdagen, Gehrels Muziekeducatie en De Pyramide.