Kleine lichte accordeons uit de 3D printer

Auteur: 
Esther Wouters
Verschenen in Pyramide: 

Marieke de Vries staat praktisch iedere dag voor de klas via de muziekschool Hoeksche Waard. Zij geeft les aan alle groepen en volgt in principe de lange leerlijn van ‘Muziek zo!’, aangevuld met eigen inbreng. Iedere zes weken staat er een instrument centraal.

Als accordeonist geeft Marieke haar leerlingen graag de kans om eens op een accordeon te spelen, maar zij merkt dat kinderen uit groep 3 en 4 dat niet volhouden. “Dan zeggen ze al na tien minuten ‘mag ik hem neerzetten, mijn armen doen zeer’. Dat wil ik natuurlijk niet, ik wil dat ze een goede ervaring hebben.” Er bestaan wel kleine accordeons voor kinderen, maar die zijn evengoed nog zwaar voor leerlingen van groep 3 en 4. Daarnaast bieden de instrumenten veel mogelijkheden die je voor muziekles in het basisonderwijs niet per se nodig hebt. Marieke de Vries zocht daarom een lichter en eenvoudiger instrument.

Zij is al jaren bevriend met Casper Burkhardt, de Nederlandse importeur van accordeons van het Italiaanse merk Pigini. Hij was al langer bezig om kleine accordeons te maken. “Kleine houten exemplaren zijn arbeidsintensief om te maken, dus duur. Via spuitgieten kwam ik terecht bij het 3D-printen. De mogelijkheden zijn fascinerend, je kunt maken wat je wilt en zelfs plastic restafval gebruiken om een nieuw product te maken.”

Burkhardt leerde zichzelf driedimensionaal tekenen op de computer en begon samen met industrieel ontwerper Gilles Schuringa te experimenteren met 3D-prints. In week 12 van dit jaar had Marieke de Vries de primeur: “We gingen de school in met een hele stapel cajons en een hele stapel kleine lichte ge-3D-printe accordeons. De kinderen mochten kiezen en bijna de hele klas koos de accordeon, zelfs de jongens van groep 8. Ze vonden het geweldig, het ging veel makkelijker dan met de instrumenten die we eerst hadden.”

De accordeons hebben aan de rechterkant een klavier van anderhalf octaaf, toereikend voor gebruik in de klas. De linkerkant is weggelaten: zo kunnen ze het instrument met één hand bespelen. “Je leert hoe het werkt, hoe de balg beweegt en hoe je het vasthoudt. Het liefste zou ik willen dat de toetsen op de accordeons boomwhacker-kleuren hebben. Dat maakt het nog beter bruikbaar in de klas. Dat heb ik nu aan Casper gevraagd.”

Casper Burkhardt reageert: “Dat is nou het leuke van dat printen, je kunt heel makkelijk iets aan het ontwerp veranderen. Je kunt tongblokken erin integreren, schroefjes weglaten, het ene plaatje het andere laten vastzetten, noem maar op. We hebben nu workshopinstrumenten zonder linkerkant gemaakt voor scholen. De volgende fase is dat we een bas-kant van maken. Alles is mogelijk.”

Meer informatie via pigini.nl.

 

Download De Pyramide 76-2 mei 2022 p.15

Esther Wouters is journalist en hoofdredacteur van De Pyramide.

Inschrijven voor de nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwbsrief en ontvang onregelmatig nieuws over muziekeducatie, liedjes, lessen, professionaliseringsdagen, Gehrels Muziekeducatie en De Pyramide.