Kinderboeken en muziek 8

Auteur: 
Suzanne Kratsborn
Verschenen in Pyramide: 
cover van 'Maak muziek met Dribbel', prentenboek van Eric Hill
'Maak muziek met Dribbel', prentenboek van Eric Hill

Maak muziek met Dribbel

De boeken met verhalen over de hond Dribbel zijn bekend bij een breed publiek en geliefd bij peuters. In dit boek ziet Dribbel de fanfare spelen, thuis speelt hij met zijn vriendjes het orkest na. Van moeder krijgen ze een pan met pollepel, pannendeksels en een doos met rijst. Daarvan maken ze hun eigen instrumenten en ze marcheren als een echte fanfare. Bij de tekst staan pictogrammen die verwijzen naar knoppen aan de rechterkant van de bladzijden. Door op het juiste moment in het verhaal op de knoppen te drukken ondersteun je het verhaal met geluiden. Zo zijn onder andere trompet, trommels en sambaballen te horen. De vormgeving is zoals we die kennen uit de boeken over Dribbel. Heldere kleuren, duidelijke illustraties. Een fijn boek om samen met een peuter te lezen, want wat is er nu leuker dan op de knopjes te mogen drukken en het verhaal van de juiste geluiden te voorzien?

Maak muziek met Dribbel
Eric Hill
Uitgeverij Van Holkema & Warendorf
ISBN 978 90 003 4038 5
Jaar van uitgave: 2014

cover van 'Wereldmuziek', prenten-muziekboek van Marion Billet
'Wereldmuziek', prenten-muziekboek van Marion Billet

Muziek en Wereldmuziek

‘Een eerste kennismaking met muziekinstrumenten in woord, beeld en geluid. Voor peuters vanaf 12 maanden. Met de wereld rondom het kind als thema.’ Dit lezen we op de achterzijde van twee vierkante kartonnen boekjes. In beide boekjes staat op elke bladzijde een instrument afgebeeld. Als de kinderen op het instrument drukken, klinkt het instrument. De tekeningen in het boekje hebben vrolijke kleuren. De geluiden zijn van goede kwaliteit, met opnamen van echte muziekinstrumenten, geen gesampelde. Dat is mooi, hierdoor krijgen kinderen een realistisch beeld van de instrumenten. In het boekje 'Muziek' komen achtereenvolgens fluit, piano, viool, gitaar, trommel en xylofoon aan bod. De instrumentalisten zijn dieren. Zo speelt bijvoorbeeld de zebra gitaar en de olifant piano.

De instrumenten zijn over het algemeen realistisch weergegeven, met uitzondering van de xylofoon. Deze is helaas weergegeven als een klokkenspel met dunne, gekleurde staven in plaats van houten. Het boekje 'Wereldmuziek' toont achtereenvolgens de bandoneon, mandoline, bamboefluit, kora, darboeka en balalaika. De afbeeldingen laten de instrumenten zien in het land van herkomst. Zo tekende Marion Billet op de bladzijde van de balalaika baboeschka-poppetjes en de karakteristieke torens van de kathedraal op het rode plein in Moskou. De mandoline wordt bespeeld in een Italiaanse gondel.

Zelf vind ik deze boekjes geschikter voor iets oudere kinderen, zeker het boekje met instrumenten uit de wereldmuziek. Dat valt niet binnen de belevingswereld van de gemiddelde eenjarige. Dat neemt niet weg dat deze boekjes een welkome aanvulling zijn door de heldere tekeningen en de geluidsfragmenten van goede kwaliteit.

Muziek
Marion Billet
Uitgeverij Clavis Peuters
ISBN 978 90441816884
Jaar van uitgave: 2012

Wereldmuziek
Marion Billet
Uitgeverij Clavis Peuters
ISBN 978 9044822953
Jaar van uitgave: 2014

cover van 'What a wonderful world', prentenboek van Tim Hopgood
'What a wonderful world', prentenboek van Tim Hopgood

What a wonderful world, wat een wondermooie wereld

Tim Hopgood, de illustrator van dit boek, leerde het lied 'What a wonderful world' van Louis Armstrong als kind op school kennen. Toen hij het een paar jaar geleden weer hoorde, besloot hij dat hij de vreugde die dit lied bij hem opriep, in een prentenboek wilde vatten. En dat is hem zeker gelukt! Voor me ligt een prachtig boek waar ik blij van word. De tekst van het lied (van Bob Thiele en George David Weiss) vormt de rode draad van het boek. Op elke bladzijde staat een zin uit het lied zowel in het Engels als het Nederlands. Wie de Nederlandse vertaling gemaakt heeft, komen we overigens niet te weten. De illustratie beeldt de tekst uit. Hopgood gebruikt heldere kleuren waardoor het boek een vrolijke uitstraling heeft. De heldere dag kleurt geel, de donkere nacht paars. En The colours of the rainbow so pretty in the sky leveren een bladzijde op met een grote gekleurde regenboog. Een jongetje treedt in de tekeningen op als een soort hoofdpersoon. Bij de zin I see skies of blue and clouds of white vliegt het jochie bijvoorbeeld in een rode luchtballon door een blauwe lucht met vlinders, bijen en vogels en (natuurlijk) wat 'white clouds'. Wat een feest, dit boek!

What a wonderful world, wat een wondermooie wereld
Tim Hopgood
Uitgeverij Clavis
ISBN 978 90 004 482351 6
Jaar van uitgave: 2014

Lees hier de recensie van Madame Butterfly, kunst-prentenboek van Benjamin Lacombe. 

cover van 'Aan de rand van de stilte', jeugdroman van Anneriek van Heugten
'Aan de rand van de stilte', jeugdroman van Anneriek van Heugten

Aan de rand van de stilte

De veertienjarige Patrice is de zoon van een klarinetbouwer, in het Parijs van 1843. Hij bereidt zich in deze historische roman voor op een muzikale carrière als eerste klarinettist bij de Opéra. Dan ontmoet hij Adolphe Sax. Bij het horen van de klanken van de saxofoon is hij verkocht. Hij wordt de eerste saxofoonleerling van Adolphe Sax. De vader van Patrice en de andere Parijse instrumentenmakers moeten niks hebben van de vernieuwende instrumentenmaker Sax. Op allerlei manieren proberen ze hem te dwarsbomen. Patrice wordt tot hartverscheurende keuzes gedwongen. Als hij zijn hart wil volgen, zal hij zijn opleiding, zijn toekomst en zelfs zijn plek in zijn familie op het spel moeten zetten. Dit boek is een mix van feiten en fictie. Adolphe Sax zélf heeft natuurlijk echt bestaan en is echt de uitvinder van de saxofoon. Ook de andere instrumentenmakers, componisten, kunstenaars en musici in het verhaal hebben echt geleefd. Patrice, zijn familie en vrienden zijn door de auteur bedacht. De titel 'Aan de rand van de stilte' is een zin uit een tekst over de saxofoon van Hector Berlioz. Hij is een vriend van Sax en komt in het boek veelvuldig voor. Dit boek geeft een beeld van de tijd waarin Sax zijn vernieuwende instrument uitvond en van de wereld van instrumentbouwers. Daarnaast is het een spannend verhaal waarbij je met hoofdpersoon Patrice gaat meeleven. Even lijkt het verhaal niet goed af te lopen. Uiteindelijk eindigt het verhaal met de boodschap ‘als er een weg dood loopt, kun je altijd een andere inslaan.’ Het boek sluit af met uitleg over feiten en fictie waardoor je als lezer de gebeurtenissen uit het boek leert duiden. Concurrentie, spionage, complotten, het blijkt van alle tijden.

Aan de rand van de stilte
Anneriek van Heugten
Uitgeverij Clavis
ISBN 978 9044823233
Jaar van uitgave: 2014

cover van 'De kleine prins, planeet van de muziek', naar het boek van Antoine de Saint-Exupéry
'De kleine prins, planeet van de muziek', naar het boek van Antoine de Saint-Exupéry

De kleine prins, planeet van de muziek

In 'De kleine prins' van Antoine de Saint-Exupéry bezoekt de kleine prins verschillende planeetjes. Dit boek 'De kleine prins, planeet van de muziek' is een bewerking van dat verhaal. Hierin bezoekt hij, zoals de ondertitel al zegt, de ‘planeet van de muziek’. Het verhaal gaat over twee volkeren die oorlog voeren en waarbij de prins van het ene volk verliefd is op de prinses van de vijand. Uiteindelijk helpt de kleine prins om niet alleen de twee geliefden, maar ook de twee volkeren bij elkaar te brengen. Het verhaal besluit met een concert.

Het boek is voorzien van veel illustraties. Deze zijn hedendaags, in de stijl van een computerspel. De personages lijken wel avatars. Het verhaal is weergegeven in grote letters en met genoeg afstand tussen de regels. Dat duidt erop dat het verhaal geschikt is voor beginnende lezers van een jaar of acht. Het taalgebruik is voor die leeftijd wat hoog gegrepen. Voor liefhebbers van de kleine prins en van muziek is dit verhaal een aanrader. Voor wie nog méér over de kleine prins wil lezen: het boekje maakt deel uit van een serie verhalen waarin de kleine prins steeds het kwaad moet verdrijven op de planeetjes die hij bezoekt.

De kleine prins, planeet van de muziek
Naar het meesterwerk van Antoine de Saint-Exupéry
Bewerking: Fabrice Collin
Uitgever: Van Holkema & Warendorf
Jaar van uitgave: 2011

Suzanne Kratsborn is muziekdocent aan Fontys Hogeschool Kind & Educatie, Pabo Tilburg.

Reacties

Reactie toevoegen

Lees ook

Recensie
Deel cover Madama Butterfly van Benjamin Lacombe

Het is dit jaar de tiende keer dat Suzanne Kratsborn voor De Pyramide een overzicht van kinderboeken met een muzikaal thema maakt. Met deze jubileumeditie sluit zij de serie artikelen af met een overzicht van oude en nieuwe toppers in dit genre. Alle titels zijn nog verkrijgbaar, al dan niet tweedehands.

Recensie
Cover De Fanfare

Bespreking door Suzanne Kratsborn van een aantal kinderboeken die een link hebben met muziek. In 2016 verschenen er weer enkele pareltjes.

Inschrijven voor de nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwbsrief en ontvang onregelmatig nieuws over muziekeducatie, liedjes, lessen, professionaliseringsdagen, Gehrels Muziekeducatie en De Pyramide.